Is het nog interessant om een nieuwe brandstofauto te kopen?

Het is dé vraag van vandaag: is het nog interessant om een diesel- of benzinewagen aan te schaffen? Dat hangt, om heel eerlijk te zijn, volledig af van uw situatie. Ook al zijn elektrische auto’s duurder in aankoop dan een brandstofauto, toch zijn ze op lange termijn voordeliger voor uw portemonnee.  

Met allerlei verplichtingen en regels vanuit de Europese Unie, wordt de keuze tussen elektrisch of niet ook zeer beperkt. Maar als u de hoge aankoopprijs niet kan dragen, is het een heel ander verhaal natuurlijk.

Tankstation

Hoe ziet het kostenplaatje eruit?

Na alle verschillende prijsstijgingen in zowel benzine, diesel als elektriciteit en gas, is het zeer moeilijk om te zeggen wat nu de goedkoopste ‘stof’ is om op te rijden. Wij namen even de proef op de som in 'Is een elektrische wagen nog altijd duurder dan een brandstofauto?'

Naast de kost van de brandstof of elektriciteit en de aankoopkost, moet u ook rekening houden met een aantal andere zaken. Het grootste voordeel bij elektrische wagens zijn de lage gebruiks- en onderhoudskosten. We verwachten dat de aankoopprijs de komende jaren nog zal dalen omdat de vraag steeds groter wordt. Uiteraard zijn elektrische wagens als zelfstandige vooral fiscaal voordeliger door de vermindering in verkeersbelasting.

 

Tankstation pompen

Total Cost of Ownership

Om een volledig plaatje te krijgen van wat een elektrische auto u zal kosten, in vergelijking met een brandstofwagen, moet de TCO berekend worden of Total Cost of Ownership. Hierin zitten de volgende kosten verweven: aankoopsom, taksen, belastingen, verzekeringen, onderhoudskosten, tank-/laadkosten en de herverkoopwaarde. U zal merken dat de TCO van een elektrische wagen nu toch al voordeliger uitkomt dan voor een brandstofwagen.

Bent u een professional en wenst u de TCO van uw toekomstig wagenpark te berekenen? Dan zal onze gespecialiseerde fleetafdeling u hiermee helpen.

Garage

Een duurzame keuze

Uiteraard vormt de kost van een wagen een groot onderdeel in het maken van een gewogen keuze. Maar vergeet ook zeker niet de andere aspecten. Zoals u weet, is het een duurzamere keuze dan wanneer u kiest voor een brandstofauto. Zeker wanneer u van plan bent om de komende 10, 15 of zelfs 20 jaar te rijden met de wagen.

Looks kunnen we ook niet uitsluiten. Bent u echt verliefd op die ene auto die nog op benzine rijdt of bent u juist enorm fan van de futurische looks die elektrische wagens vaak hebben? Kom gerust eens langs in onze showroom om de verschillende modellen te ontdekken.

Veelgestelde vragen

Zijn auto’s op verbrandingsmotor dan helemaal afgeschreven?

De auto met verbrandingsmotor is op dit moment nog niet afgeschreven. Zeker voor wie niet thuis kan laden of voor wie de aankoop van een elektrische wagen niet in het budget past, blijft het een aantrekkelijke optie.

Kan ik nog een wagen met dieselmotor kopen?

Een oude diesel zit in het verdomhoekje en zouden we eerder afraden. Hij wordt steeds vaker uit binnensteden geweerd en dat wil dus ook zeggen dat u binnenkort niet meer met uw auto naar Gent, Brussel of Antwerpen kan. Voor nieuwe diesels geldt: als het bij uw gebruikspatroon past als ‘kilometervreter’, is het nog steeds een prima optie.

Is er nog toekomst voor de plug-in hybride wagen?

Wie op zoek gaat naar auto ‘tussenin’, komt al snel uit bij een alternatief voor de standaard hybride wagen, namelijk de plug-in hybride wagens.

Een hybride of PHEV mag u gerust beschouwen als een opstapje naar volledig elektrisch en is ook met het oog op de toekomst een verantwoorde aankoop. Een bijkomend voordeel van de semi-elektrische plug-in (PHEV) met 1-50 g/km CO2 uitstoot is dat er een gereduceerd MRB tarief geldt t/m 2025. Daarna betaalt u de volle pot, zoals dat al een tijdje geldt voor een traditionele hybride.

Hou er wel rekening mee dat :

  • een plug-in hybride nog altijd brandstof verbruikt, al is het wel minder.
  • Ook plug-in hyrbides zullen niet meer worden verkocht vanaf 2035
  • Volkswagen en ŠKODA alle hybride motorisaties sinds 2022 uit hun aanbod geschrapt hebben. Bij Audi zijn deze wel nog beschikbaar.

Onze experten staan voor u klaar, met een open en vooral eerlijk antwoord.

Kom langs bij Raes Autogroep om meerdere wagens te testen én uitgebreid advies te krijgen. Zo bent u er zeker van dat u met de juiste auto naar huis gaat. 

Ontdek onze vestigingen

Dit kan u ook nog interesseren:

Filter
Filters
Sluiten Reset filter