Voer voor discussie

Desondanks dat elektrische auto’s steeds meer worden aangekocht, blijft het statement dat elektrische auto’s duurder zijn dan brandstofauto’s bestaan. Hoewel dat de aankoopprijs van een elektrische wagen hoger ligt dan die van een brandstofauto, zijn er veel meer andere kosten waarop u wel kan besparen, die het totaalplaatje veel aantrekkelijker maken. 

Uiteraard zijn er nog steeds mensen die sceptisch zijn over de evolutie naar elektrische auto’s en die zich afvragen of ze wel echt duurder zijn dan brandstofauto's? Lees mee om onze kijk erop te ontdekken!

Kijk verder dan de aankoopprijs

Zoals u waarschijnlijk wel weet, komen er meer kosten kijken bij het rijden met een auto dan enkel de aankoopprijs. Om de prijs te kunnen vergelijken, moeten we hier dus ook rekening mee houden. De Total Cost of Ownership of TCO omvat het totale kostenplaatje, oftewel de economische levensduur.

Binnen de TCO vallen kosten voor brandstof, onderhoud, belastingen en verzekering. Zo komt bijvoorbeeld het onderhoud van een elektrische wagen erg voordelig uit omdat er geen olie, noch distributieriemen vervangen moet worden. Dat zijn grote kosten die u bij een brandstofauto wel moet maken op termijn. De besparingen kunnen zo aanzienlijk zijn - niet alleen op de initiële kosten, maar ook op het onderhoud op lange termijn - dat veel mensen hun oudere wagen van de hand doen om een elektrische wagen in handen te kunnen krijgen.

Externe video URL

Wat met de hoge elektriciteitsprijs?

Brandstof is vaak de grootste kostenpost voor mensen die met een diesel- of benzinewagen rijden. Zeker nu de brandstof het laatste half jaar zo sterk is gestegen.

Elektrische auto's zijn ongeveer drie keer efficiënter in verbruik dan auto's op brandstof, maar sinds enkele maanden hebben ook de energiekosten een historisch hoogtepunt bereikt. De prijs per MWh elektriciteit was nog nooit zo duur, waardoor het voordeel van lagere gebruikskosten bij een elektrische auto op dit moment wat minder is. De vraag blijft: is een laadbeurt op dit moment duurder dan een tankbeurt? Lees verder...

Audi Ionity

Wat betaalt u aan de pomp versus aan de stekker?

Sommige critici beweren momenteel dat de elektriciteitsprijzen terug moeten dalen om de prijzen van elektrische auto’s echt aantrekkelijk te maken. Maar is dat wel juist? We rekenden het even voor u uit. Let wel: bij een elektrische wagen gaat het niet meer over 'liters per honderd kilometer' (l/100km), maar over 'kilowattuur per honderd kilometer' (kWh/100km).

Meten is weten (update:14/12/2022)

  • Het gemiddelde energieverbuik van de Skoda Enyaq iV 80 is ongeveer 18,3 kWh/100km. 
    • 18.3 KwH/100km x gemiddelde elektriciteitskost van €0.62/kWh = € 11,35/100km
  • Het gemiddelde benzineverbruik van de Skoda Kodiaq 1,5 TSI 150 pk benzine is ongeveer 7.25l/100km. 
    • 7.25 l/100km x gemiddelde benzineprijs (Euro95) van €1,78/l  = € 12,905/100km

Algemeen gesteld kunnen we voor een bestuurder die ongeveer 15 000 km/jaar aflegd volgende berekening gaan maken:

  Benzinewagen Dieselwagen Elektrische wagen
Gemiddeld verbruik: 7 liter/100 km 5 liter/100 km 18,3 kWh / 100 km
Gemiddelde prijs: € 1,78 per liter € 1.76 per liter € 0,62 per kWh
Totale kost 1869 euro 1320 euro 1702 euro

Hou er rekening mee dat het totale energieverbruik (voor zowel benzine, diesel als elektrisch) sterk kan variëren. Dit is afhankelijk van hoe ver en vaak u met uw voertuig reist, maar ook in welke weersomstandigheden u dat doet. Hoewel de aankoopkosten bij elektrische wagens momenteel wat hoger liggen, bespaart u wel op andere kosten. Denk maar aan lagere onderhoudskosten (geen oliewissels, nieuwe bougies of o.a. Adblue), maar ook aan minder wegenbelastingen. Er is dus wel duidelijk een financieel voordeel bij het kopen van een elektrische wagen. 

Natuurlijk zal het nog enkele jaren duren voordat de prijzen van elektrische voertuigen meer in lijn geraken met die van brandstofauto’s. Waar het uiteindelijk op neerkomt, is dat men meer betaalt voor de nieuwprijs & minder voor het onderhoud & verbruikskost.

Extra voordeel en duurzaamheid

Het houdt uiteraard niet op bij hoge elektriciteitskosten. U kan nog meer voordeel halen uit het installeren van een slimme laadpaal in combinatie met zonnepanelen. De energie van uw zonnepanelen kan u zelf opwekken, waardoor u 'kosteloos' rond kan rijden.

Een slimme laadpaal detecteert bovendien wanneer de zonne-energie het beste wordt ingezet om uw auto op te laden. Via load-balancing wordt er vermeden dat uw huishouden zonder zonne-energie komt te vallen wanneer uw wagen oplaadt. Uiteraard hebben we geen glazen bol, maar we adviseren u steeds te denken op lange termijn. U spaart niet alleen onderhoudskosten uit, maar de kans dat de elektriciteitsprijzen dalen en die van brandstof verder stijgen, mogen we ook niet uitsluiten.

Ontdek de acties op slimme laadpalen

 

Slim laden

Haal fiscaal voordeel uit uw elektrische bedrijfswagen

Bent u zelfstandige of heeft u een vennootschap? Dan is niet alleen de aankoop van een elektrische wagen 100% fiscaal aftrekbaar, maar ook de elektriciteit die u gebruikt om hem op te laden.  

Nog tot en met 30 juni 2023 kan u zorgeloos een diesel, benzine, hybride of plug-in hybride kopen of leasen. De TCO van deze voertuigen blijft immers stabiel over hun hele fiscale gebruiksduur, de inflatie en brandstofkosten buiten beschouwing gelaten. Bent u van plan toch de overstap te maken? Dan raden we aan uw aankoop te versnellen naar begin dit jaar. 

Meer informatie

 

Onze experten staan voor u klaar, met een open en vooral eerlijk antwoord.

Kom langs bij Raes Autogroep om meerdere wagens te testen én uitgebreid advies te krijgen. Zo bent u er zeker van dat u met de juiste auto naar huis gaat. 

Ontdek onze vestigingen

 

Dit kan u ook nog interesseren:

Filter
Filters
Sluiten Reset filter

Laat ons u helpen,
er zijn talloze opties om uit te kiezen, wij helpen u graag om het juiste voertuig te vinden dat aan al uw wensen voldoet.

Ik ben geïnteresseerd in:*

Wist u dat u ook zelf uw showroombezoek of videocall kan inplannen?

Afspraak inplannen 
Uw dichtsbijzijnde concessie*

Bent u van plan om een nieuwe wagen te kopen?

Spannend proces! We helpen u bij het plannen om het meeste uit uw geld te halen en uw inruilwaarde hoog te houden.

Bent u van plan om een nieuwe wagen te kopen?

Spannend proces! We helpen u bij het plannen om het meeste uit uw geld te halen en uw inruilwaarde hoog te houden.