Volkswagen

‘Cools & zonen’ van Hans Cools: Ode aan het boerenverstand

Stand-up comedian Hans Cools toert rond met zijn eerste avondvullende programma 'Cools & Zonen'. Hij is de definitie van een West-Vlaming: opgegroeid in een dorp, kleinzoon van boeren en zoon van hardwerkende ouders in een gezin van vier kinderen. Hij ging naar de chiro, speelde voetbal en - ja hoor - was ook misdienaar. Het liefst van al wilde hij zijn vader opvolgen als schrijnwerker, maar het CLB dacht hier anders over en dus studeerde hij verder en werd hij ingenieur bouwkunde.

Focus WTV blikt terug op zijn voorbije voorjaar...

Marec stelt zijn nieuwe boek 'De Provence' voor

Je kent hem vooral als cartoonist, maar vandaag ontmoeten we hem als schrijver - van zijn nieuwe boek 'De Provence'. Lavendelvelden en wijngaarden, oude dorpjes en prachtige steden, de zee en de bergen. In de Provence is werkelijk alles aanwezig om een gelukkig mens te worden. Dat heeft cartoonist Marec goed begrepen.

Hij maakte van de streek zijn tweede thuis en deelt nu met ons zijn adressenboekje. De Provence leidt ons langs alle plaatsen waar de schoonheid en de kunsten hoogtij vieren. Naast zijn bijzonder sfeervolle schetsen en cartoons bevat deze liefelijke gids ook foto’s en fantastische verhalen over alle grootheden die hier neerstreken, mythische figuren zoals Edith Piaf, Coco Chanel en Le Corbusier.

Ontdek de ID Buzz op Focus WTV 'Op Toer'

Vanaf maandag 3 juli, van maandag tot en met vrijdag na het nieuws op Focus & WTV.

Ze trekken naar Nieuwpoort, Menen, Poperinge, Roeselare, Veurne, Torhout, De Panne en Waregem voor boeiende verhalen in een zomerse sfeer. 

Ontdek er alles over op Focus-WTV

Volkswagen ID.Buzz

Caroline Verstraete stelt de tentoonstelling ‘De verstilde stad’ voor

Het busje van OP TOER is aangekomen op de eerste stopplaats van de zomer, Nieuwpoort. We zetten er de week in met iets bijzonders: de tentoonstelling ‘De verstilde stad’. Het is een ode aan beeldhouwer Pieter Braecke.

In deze tijdelijke tentoonstelling voelt u de verlammende stilte van een stad en haar inwoners na een ingrijpende gebeurtenis, na een oorlog, na een crisis. De kunstenaars trachten de schoonheid uit deze verstilde emoties te verwerken in woord, muziek en beeld.

Caroline Verstraete neemt je mee op sleeptouw.

Marijke Devooght over Jeanne Panne

Komend weekend is Nieuwpoort helemaal in de ban van Jeanne Panne. Een heks uit de 17de eeuw. Of zo wil toch het verhaal. Nieuwpoort is een echte heksenstad. In de eerste helft van de 17de eeuw, meer bepaald tussen 1602 en 1652 werden in Nieuwpoort niet minder dan 17 heksen, zowel mannen als vrouwen, op de brandstapel gebracht.

Om de drie jaar in Juli herdenkt de stad Nieuwpoort Jeanne Panne in een historische evocatie. De stad wordt teruggeflitst naar de 17de eeuw. In de straten van Nieuwpoort stad worden er op verscheidene locaties tafereeltjes uit het leven van Jeanne Panne geëvoceerd.

Marijke Devooght, die al jarenlang gestalte geeft aan dit figuur, vertelt ons over de activiteiten dit weekend.

Garnaalkruiers op toer in Nieuwpoort

'Garnalen kruien' - een fijne activiteit aan de kust. Er zijn demonstraties deze zomer, je kunt het ook zelf uitproberen, en er bestaat zelfs een vereniging.

Leden van de Spanjaardbank tonen je hoe je zelf, niet met de paarden of een groot schip, garnalen kunt vangen in het ondiepe zeewater.

Een natuurgids vertelt je op het strand wat de kruiers naast garnalen nog allemaal uit zee halen met hun netten. Hun vangst wordt na het kruien gekookt op de zeedijk en gratis uitgedeeld. Levende versche gernoazen proeven!