Hou uw autobanden in topconditie voor meer veiligheid en comfort

Het contactoppervlak tussen uw wagen en de weg is vier postkaarten groot. Deze beperkte oppervlakte moet dus in optimale staat zijn. Alleen zo bent u zeker van een goede wegligging en betrouwbare rijprestaties. Vijf tips om uw banden in topconditie te houden.

Tip 1: Vervang uw banden vóór de winter en zomer

De substantiële verschillen tussen zomer- en winterbanden merkt u aan de grip en het rijgedrag.

Winter- en zomerbanden verschillen in profiel en rubbersamenstelling. Een zomerband is op zijn best bij hogere temperaturen, ook op een nat wegdek. Een winterband garandeert dan weer een betere wegligging bij lage temperaturen.

Winter- en zomerbanden verschillen in profiel en rubbersamenstelling. Een zomerband is op zijn best bij hogere temperaturen, ook op een nat wegdek. Een winterband garandeert dan weer een betere wegligging bij lage temperaturen.

Tip 2: Balanceren en uitlijnen zijn een must

Voelt u tijdens het rijden geregeld trillingen of zelfs schokken aan het stuur? Lijken uw banden ongewoon snel of ongelijkmatig te slijten? Dan zijn ze vermoedelijk niet correct uitgebalanceerd. Balanceren voorkomt onnodige slijtage, verbetert het contact met de weg en verhoogt uw rijcomfort.

Niet alleen de banden, ook uw wielen verdienen aandacht. Ze moeten perfect zijn uitgelijnd. Dat wil zeggen dat ze in de juiste positie moeten staan tegenover de wagen. Is dat niet het geval, dan kan uw wagen bij rechtdoor rijden naar links of rechts trekken. Dat creëert extra weerstand waardoor uw brandstofverbruik de hoogte ingaat. Met optimaal uitgelijnde wielen slijten uw banden minder snel en geniet u meer rijcomfort.

Tip 3: Controleer op tijd de staat van uw banden

Een correcte bandenspanning is cruciaal voor uw veiligheid. Ze vermindert uw brandstofverbruik en verlengt de levensduur van uw banden. Bovendien garandeert een juiste bandenspanning een optimaal stuurgedrag.

Ook kwaliteitsbanden slijten. Check de profieldiepte van uw banden regelmatig. Dat doet u met een speciale profielmeter. Maar een smal muntstuk werkt ook perfect.
Vanaf welke minimumdiepte vervangt u beter uw banden?
- Zomerbanden: minder dan 3 mm.
- Winterbanden: minder dan 4 mm.

Tip 4: Leer uw banden "lezen"

Op de flank van uw banden vindt u meer info dan u denkt. Een overzicht:
195 => BREEDTE: breedte in mm van het contactoppervlak.
65 => HOOGTE: verhouding hoogte/breedte. In dit geval is de hoogte van de band gelijk aan 65% van de breedte.
R15 => DIAMETER: R is een radiaalband met een diameter van 15 inch.
91 => LAADINDEX: het getal staat voor een maximaal gewicht. In dit geval is dat 615kg.
T => SNELHEIDSINDEX: staat voor de maximale snelheid. Deze bedraagt hier 190km/u.
3312 => Deze 4-cijferige DOT-code vertelt u wanneer uw banden geproduceerd werden. Handig als u weet dat na 4 jaar de kwaliteit van rubber snel achteruitgaat en u best uw banden vervangt.
In dit voorbeeld betekent 3312 het volgende:
33: de kalenderweek van de productie, in dit geval half augustus.
12: productiejaar, in dit geval 2012.

Soms vindt u ook een sneeuwvlokje of de aanduiding ‘M+S’ op de flank van de band. Dan weet u dat het om een winterband gaat.

Tip 5: Welke bandenmerken raadt Audi aan?

Voor uw Audi raden wij aan enkel te rijden op Audi Original banden. U herkent ze aan de 'AO'-markering op de flank van de band.

De banden voldoen aan de strengste kwaliteitseisen van Audi op het vlak van veiligheid en baanvastheid, óók in extreme weersomstandigheden. Ze worden dan ook uitvoerig en streng getest, zowel door Audi als door de bandenproducent.

Moeten jouw winterbanden nog geplaatst worden? Maak vandaag een afspraak in ons atelier en geniet van €25 korting op onze Tyre Hotel services bij aankoop van 2 banden of €50 korting bij aankoop van 4 banden.

Maak een afspraak